Drożdże produkują związek, który ratuje życie nietoperzom

22 lipca 2015, 10:37

Jaskiniowe grzyby z rodzaju Candida wytwarzają związek - acykliczny seskwiterpenowy alkohol trans, trans-farnezol - który wpływa hamująco na grzyba (Pseudogymnoascus destructans) wywołującego śmiertelny dla nietoperzy zespół białego nosa (ZBN).



Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek

8 lipca 2015, 11:01

Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.


© NASA

NASA wybrała 7 technologii przyszłości

8 lipca 2015, 06:33

NASA wybrała siedem koncepcji technologicznych, które wejdą do Fazy II prowadzonego przez programu Agencję Innovative Advanced Concepts (NIAC). Wybór padł na te koncepcje, które dają nadzieję na zrewolucjonizowanie przyszłych misji, poszerzenie możliwości działania oraz znaczne ulepszenie metod tworzenia i wykorzystywania systemów używanych w przestrzeni kosmicznej.


Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci

19 czerwca 2015, 10:31

Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.


Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu

11 czerwca 2015, 11:28

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.


Odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit

10 czerwca 2015, 06:33

Naukowcy z Northwestern University odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit, by zapobiec groźnym zakażeniom krwi.


Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów

9 czerwca 2015, 06:19

Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.


Staphylococcus aureus

Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.

2 czerwca 2015, 09:54

Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.


Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

21 maja 2015, 10:11

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.


Orzechy włoskie pomagają spowolnić wzrost raka jelita grubego

13 maja 2015, 10:15

Najnowsze badanie na myszach pokazuje, że dieta zawierająca orzechy włoskie może spowolnić wzrost guzów jelita grubego, wywołując zmiany w ekspresji komórek raka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy